fb-pixel

Virtuális séta

Szent Vince Pincészet: A borászati üzem alatt egy látványpince megépítésére is sor került. A borászati üzemet egy 25m hosszú boralagút köti össze a látványteremmel, melynek különlegessége egy szentély, ahol Szent Vince bronz szobra látható, melyet Rétfalvi Sándor szobrászművész alkotott. A Szent Vince Pincészet névadója Zaragozai Szent Vince aki a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akiknek történeti valósága kétségtelen.

A legendás Passio S. Vincentii levitae (Szent Vince diákonus kínszenvedése) szerint Vince a spanyolországi Huescából származott, majd a keresztényüldözés idején 304 táján elszenvedte a vértanúságot. Megtagadták tőle a temetést:
kidobták testét a szántóföldre, hogy kutyák és madarak falják föl. De egy nagy holló - Isten küldte! - megvédte a holtat. Végül a tetemet zsákba varrták, és kövekkel súlyosbítva a tengerbe vetették. Ekkor a tenger hullámai újra meg újra a partra sodorták a szentet, míg egy keresztény meg nem találta és illően el nem temette. Csontjait Valenciában őrzik.

Szent Vince azonban elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű mint idő-meghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Máig sok nyelven használatos még a régi paraszti mondás: "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince''. Hogy szentünk a bor patrónusa lett, annak oka nagy valószínűséggel nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor).