fb-pixel

Tudatos borfogyasztó: így viselkedj egy borkóstolón!

borkostolo polyak boraszat

A borfogyasztás kultúrájának évezredes hagyománya van - létezik úgynevezett bor etikett, ami pontosan meghatározza nem csak azt, hogy milyen ételhez milyen bor dukál, de azt is, miben, milyen módon kell felszolgálni, és hogyan illik a bort fogyasztani.

Tízparancsolat minden valamirevaló borfogyasztónak

A borivók tízparancsolatának számos változata él a köztudatban, egyvalami azonban biztos: a tudatos borfogyasztónak ezeket az alapszabályokat ismernie kell.

  1. Bort soha ne igyál éhgyomorra.

  2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.

  3. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére.

  4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál.

  5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát.

  6. Nemes borokat mindig tisztán igyál.

  7. Tarts mértéket a borivásban.

  8. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami hozzá illőt.

  9. Szeresd a bort, de légy erősebb nála!

  10. Mindig, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolja arra, mennyi fáradságos, verejtékes munka van egy pohárnyi nedűben.

A sorok között olvasva fel is fedezheted a borkóstolás legfontosabb alapszabályait: nem kell sommeliernek lenned ahhoz, hogy élvezettel, de legfőképpen mértékkel fogyaszd ezt az értékes italt.

Borkostolo polyak boraszat 

Pincelátogatás előtt

Ahogyan arról korábban már írtunk, a bor íz- és illatvilága rendkívül meghatározó jellemző, ahol a legkomplexebb érzékelésre van lehetőséged. Éppen ezért pincelátogatás előtt ne fogyassz se édes, se túl fűszeres ételeket, mert ez rontja az ízérzékelést. Emellett kerüld vagy minimalizáld a parfümök és egyéb illatszerek használatát is: egy erősebb parfüm nem csak a saját élményedet rontja, de befolyásolja mások borészlelését is.

Illemtan kezdő borkóstolóknak

Ha a borkóstolásról pusztán annyi ugrik be, hogy láttál már valakit megfontoltan és átszellemülten lögybölni, szagolni, fény felé emelni egy pohár bort, az még nem jelenti azt, hogy semmi keresnivalód egy borkóstolón. Sőt! A legtöbb kóstoló során lehetőséged van megillatozni, megízlelni a legváltozatosabb borokat, miközben valaki elmondja, pontosan milyen illatokat, ízeket kell(ene) felfedezned a borban.

Ezzel el is érkeztünk az első és legfontosabb illemtani szabályhoz: mindegy, hogy egy neves sommelier vagy a pince tulajdonosa mutatja be neked a bort, addig ne igyál belőle, amíg fel nem szólítanak rá! Ha pedig kóstolsz, apró kortyokat igyál, és mindaddig, amíg a kitöltött bor a téma, maradjon egy korty a poharadban, hátha egy-egy kérdés vagy észrevétel miatt újra meg kell kóstolnod.

Ugyanilyen fontos, hogy nem számít, kezdő borivó vagy-e vagy botcsinálta borszakértő, soha ne kritizáld a bort. Gondolj a tízparancsolat utolsó pontjára, ismerd el a fáradságos munkát, amibe az az egyetlen pohár bor került, és keress valami pozitívat, ha mindenképpen véleményt alkotnál. Ha pedig nem jut eszedbe semmi pozitívum, inkább ne szólj semmit, ha csak nincs nemes borokkal világhírre szert tett pincészeted és több évtizedes tapasztalatod a borászatban.

borkostolo polyak boraszat

Csak egy kis tisztelet kell, és nem lesz gond!

Ha esetleg tartasz attól, hogy a borkóstolón valami oda nem illőt teszel vagy mondasz, tartsd szem előtt, hogy a borkóstolás illemtanának minden apró részlete a tiszteletről szól. Ha például részt veszel egy kóstolón, de valamilyen okból nem ihatsz, azt előre jelezd: a bort nem elfogadni illetlenség. Igaz ugyanez a már kitöltött borra: soha ne add oda másnak, ha bármilyen okból nem iszod meg, nyugodtan öntsd a kiöntőbe.

Ezek mellett fontos alapszabály még, hogy a boroshordókat kopogtatni épp olyan, mintha a tulajdonos pénztárcájában kotorásznál. Ha az utóbbit nem engedheted meg magadnak, az előbbit se tedd!

Végezetül, ha még arra is ügyelsz, hogy mindig a pohár szárát vagy talpát fogd, garantáljuk, hogy ízekben gazdag élményben lesz részed neked, és a társaságodban lévőknek egyaránt!

Borkóstolóra fel, jó szórakozást!