fb-pixel

Töltsd magad, avagy ezért rendelj egy egész üveg bort egy pohár helyett

 

Lehet egy kellemes nyári délután vagy egy hideg téli éjszaka, egy pohár bor mindig megállja a helyét az asztalon. Nem mindegy azonban, hogy milyen bor is kerül abba a pohárba - és ezúttal kivételesen nem a bor fajtájáról lesz szó.

Kíméld a pénztárcád

Korábbi cikkeinkből megtudhattad, hogyan kóstolj bort profin, miről ismerni fel a minőségi borokat, vagy épp hogyan rendelj bort egy sokcsillagos étteremben - arról azonban ritkán esik szó, miért is érdemes egy egész üveg bort megrendelni. Ez főleg akkor tűnik indokolatlannak, amikor 5 ember 5 féle bort inna szívesen, hiszen ilyenkor meglehetősen nehéz dűlőre jutni.

Mégis azt javaslom, törekedjetek inkább a kompromisszumra. Az első és legevidensebb indok pedig nem más, minthogy ezzel kímélheted a pénztárcádat. Nyilván a pénz nem minden, de tény, ami tény: egyetlen pohár bor ára sokszor 80%-a a teljes üveg árának, amiből 4-5 pohár bort is kitölthetsz.


Voksolj a minőségre

Ez persze nem mindenkinek érv - ha annyin pénzed van, hogy már a bőröd alatt is kényelmetlen, vagy ha egyszerűen csak úgy akarsz tűnni, mint aki szórhatja a pénzt, mert ciki lenne bevallani, hogy nem, akkor a pénz-érv nem játszik. De ne aggódj, van ennél fontosabb indokom is. Ráadásul ezt akkor is bevetheted, ha szívesen megnyirbálnád az este költségeit, de nem akarod ezt mindenkivel megosztani.

Akár egy kisebb szórakozóhelyen, akár egy többoldalas borlappal büszkélkedő borbárban vagy étteremben vagytok, sosem tudhatod, hogy az a borosüveg, amiből neked töltenek, mióta is van bontva. A bontott borok megfelelő tárolása komoly technológiát igényel, ami a legtöbb helyen nem áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően nagy esély van rá, hogy a népszerűbb borok esetén csak előző napi, de ritkábbak között akár többnapos bontott üvegből kapod - ami nagymértékben rontja a bor minőségét.

Ezt ugye te sem szeretnéd?


Úgy osztod el, ahogy jólesik

Ez főleg akkor fontos, ha hasonló az ízlésetek az asztaltársaiddal - akár több különböző bort is végigkóstolhattok anélkül, hogy mindegyikből 2-3 deciket rendelnétek. Egy nagyobb asztaltársaságra nem indokolatlan akár 2-3 üveg bort kérni - és nyugodtan lehet mind különböző!

 

Magatoknak töltitek, tehát mindenki annyit önt, amennyi jólesik, sőt, akár mindegyiket kezdhetitek egy-egy féldecis kóstolóval, nem kell a másik ízlésére hagyatkoznotok. Így az asztalnál mindenki poharában olyan borból kerül nagyobb mennyiség, amit valóban szívesen fogyaszt.

Ha te is jártál már úgy, hogy kalandvágyból kipróbáltál egy addig ismeretlen fajtát, de kiderült, hogy nem a te ízvilágod, akkor tudod, miről beszélek.


De ha mégis a pohár mellett döntesz?

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy teljesen indokolatlan lenne megvenni egy egész üveg bort - mert kevesen vagytok, nem iszik mindenki, vagy tényleg ennyire különböző az ízlésetek.

Ebben az esetben azt javaslom, válassz okosan: ha egy borvidéken vagy, válaszd a vidék jellegzetes borát; egy steak étteremben garantáltan a karakteres, nehéz vörösborok fogynak a leggyorsabban; ha pedig valamilyen tradicionális például francia étteremben vagy, válassz francia bort.

+1 tipp: Mielőtt megrendelnéd, merj kérdezni! Egyes éttermekben a beszállítók külön sikerdíjjal jutalmazzák azokat a borpincéreket, akik a legtöbbet adják el a boraikból - így egyrészt befolyásolják a pincérek ajánlását, másrészt szinte biztos lehetsz benne, hogy az ajánlott borok fogynak a leggyorsabban, azokból bátran rendelhetsz.

-----------------------------------

Ne feledd, idén először a XXIV. Szegedi Borfesztiválon találkozhatsz velünk, amely május 18-n startol! 

Web: http://szegediborfesztival.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/szegedborfeszt/
Esemény: https://www.facebook.com/events/174839613077749/