fb-pixel

Kis borhatározó 3. rész: az asztali bortól a bikavérig

Ha azt mondom Olaszrizling, Chardonnay vagy épp Kadarka, még a kezdő borivók is minimum sejtik, hogy ezek szőlőfajták, melyekből azonos nevű borok készülnek. A két vagy több bor házasításából született cuvée-k, illetve azok ismertebb változatai azonban ugyanolyan értéket és minőséget hordozhatnak - ideje tehát megismerkedni velük.

Mit is jelent a cuvée?

A cuvée francia eredetű kifejezés, ami az azonos termőhelyű vagy azonos fajtájú borok házasítását jelenti. A borok házasítása művészet, melynek során a borászok új ízeket hoznak létre, de emellett azonban kiválóan alkalmas az egyes hibák korrigálására is. A cuvée címkéjén a szőlőfajtákat részarányuk alapján, csökkenő sorrendben tüntetik fel.

Asztali borok

Jellemzően síkvidéki települések borszőlőiből készített, fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok, melyek legalább 13% természetes eredetű cukrot tartalmaznak, és alkoholtartalmuk legalább 9%. Ezek a borok jellemzően fantázianéven kerülnek a piacra, amilyen például a az Édes Gyönyör Cuvée.

A cuvée-knek nincs általános szabályozása, azonban léteznek peciális eredetmegjelölésű, magas minőségű cuvée borok, melyek összetételét és olykor technológiáját is szigorúan szabályozzák - az ezen szabályoknak való megfelelés a megnevezés címkére kerülésének feltétele.

BalatonBor

Az első hazai régiós bormárka, mely  termelői összefogásra épül. Az olaszrizling alapú bort régiós termésből bárki elkészítheti, csupán meg kell felelnie a szabályozásnak. A BalatonBorok minőségét egy erre a célra létrehozott bizottság garantálja, kizárólag azok a borok viselhetik a nevet, melyek a borbírálaton megfeleltek.

Bordeaux-i bor

A bordeaux-i házasítás mára gyakorlatilag történelem. A kiszámíthatatlan időjárás miatt a tájegység különböző kékszőlőinek házasításával egyensúlyozták ki az esetleges borhibák, így tökélyre fejlesztve a házasítást. Öt szőlőfajta, a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec és Petit Verndor házasításával készül, a legszebb bordeaux-i borok 24 hónapot is érlelődhetnek a speciális tölgyfahordóban, az úgynevezett barrique-ban.

Bikavér

Az asztali borokkal a szemben a bikavér egy mára klasszikussá vált cuvée, melynek minden tájegységen egyedi szabályozása van. Bikavér néven az adott tájegységen kizárólag a szabályozásnak megfelelő száraz vörösborok kerülhetnek forgalomba.

Jellemzően 2-3 bor keverékéből készül, hazánkban az egri és a szekszárdi borvidék szőlőiből állíthatnak elő ilyet. A bikavér kadarka, kékfrankos, portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, esetenként pinot noir, és shiraz változó arányú keveréke.

Chianti

Klasszikus olasz cuvée, melynek termőterülete Toscána tartomány egy ősi bortermő régiója. A minőségi feltételeket 1984 óta államilag elfogadott termékleírásba kell foglalni, melyet egyrészt az eredetmegjelölésként való lajstromozás, másrészt a jogi védelem biztosít.

A cuvée jellemzően saniovese, canaiolo, trebbiano és malvázia szőlőkből készül, alkalmanként kis mennyiségben cabernet sauvignon és merlot is kerül bele.

A 38 hónapos érlelési időt a címkén feltüntetett "riserva", az ennél hosszabb érlelési időt a "superiore" jelölés jelzi.

Portói

A portugáliai Douro borvidéken, szigorú módszertani előírásoknak megfelelően készített, édes, magas alkoholtartalmú desszertbor, mely általában a különböző évjáratok keveréke.