fb-pixel

Kis borhatározó 1. rész: mik azok a tanninok és milyen a gömbölyű bor?

 Tanninok

Ahhoz, hogy kedveld a jó borokat, nem kell neked is borszakértővé válnod. Ahhoz azonban, hogy tudd, mit várhatsz egy palack bortól, hasznos, ha érted, mi áll a címkén. A mélyvörös szín vagy az erdei gyümölcsös íz senkinek nem okoz fejtörést, de mit is jelentenek a lekerekedett savak, vagy ha egy bor ?korty hossza? közepes?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kifejezéseket, hogy a jövőben te is ügyesebben igazodj el a borok címkéi között, és tudatosabban válogathass.

De mik azok a tanninok és mit keresnek a boromban?

A tanninokat más néven csersavaknak is nevezzük. így azért már ismerős, nem igaz? A csersav elsősorban a vörösborok ízét és állagát határozza meg, azonban kis mennyiségben előfordul rozé- és fehérborokban is. A tannin okozza azt a kesernyés ?kiszáradt száj? érzést, amit például túláztatott teák, vagy egy szőlőmag szétrágása után is érezhetsz.

A tanninok szerkezete idővel átalakul, finomabbá válik, ezért van az, hogy egyes borok néhány év után finomabbá, bársonyosabbá válnak. A szárazabb-kesernyésebb, tanninos borok nem rossz borok, egyesek kifejezetten szeretik az erős tanninos ízvilágot, ráadásul néhány év érleléssel a tanninos Cabernet Sauvignonok többsége igazi csúcskategóriás borrá nőheti ki magát.

Mitől lesz egy bor komplex?

Egy bor professzionális jellemzésének fontos része, hogy milyen íz- és illatkategóriákba sorolhatóak be a kóstolás során megfigyelt jegyek. Beszélhetünk gyümölcsös, fűszeres, virágillatú és úgynevezett vegetális, azaz zöldségekre, gyógynövényekre emlékeztető jegyekről, és a leggyakoribb jegyek közé tartoznak még a minerális, azaz ásványos, valamint az animális, vagyis állati szagokra emlékeztető jegyek, vagy a mézes, mazsolás, esetleg aszalt gyümölcsre emlékeztetők.

Akkor tekinthető egy bor komplexnek, ha a különböző jegyek közül több különböző jegyre tartozó ízt is fel tudunk fedezni. Nem komplex az a bor, melynek kóstolásakor egy jegyen belül több íz is jelentkezik. A komplex ízélmény feltétele, hogy különböző jegyekbe tartozó ízekre egyszerre asszociálunk, tehát például egyszerre érezhetőek gyümölcsös, virágos és minerális és vegetális ízek egy korty ízlelgetésekor.

Tanninok

Mit jelent, ha egy bor gömbölyű?

A bor természetesen minden esetben pontosan olyan formájú, mint a palack, amiben tárolod. gömbölyűsége ebben az esetben is az ízélményre utal. A kiegyensúlyozott borokat, ahol a savak, az alkohol, a tannin- és cukortartalom tökéletese harmonizál egymással, a gömbölyű jelzővel illetjük.

Ez fiatal borok esetén igen ritka, az újboroknál ugyanis gyakori jelenség, hogy úgymond kilóg az alkohol vagy éppen a savtartalom. Többek között ez is indokolja a borok érlelését: a hordós érlelés során összeérnek az ízek, harmóniát alkotva tökéletesen gömbölyűvé válik tőle a bor.

Egy hosszú korty

A fent leírtak alapján nagyjából már tudod, melyek is egy bor alapvető jellemzői, és hogyan alakul a bor ízvilága. A korty hossza pontosan azt jelenti, hogy azután, hogy lenyeltél egy kortyot, milyen hosszan érzed még a bor ízét a szádban. Ez nem azonos például a tanninok okozta száraz száj érzéssel, vagy a bor édeskés utóízével a korty hossza konkrétan a bor ízének lecsengése.

Ez alapján megkülönböztethetünk rövid, közepes, valamint hosszú lecsengésű borokat. Egy könnyed rozé ízét például alig pár másodpercig érezzük, míg egy komolyabb bor íze akár egy teljes percig is megmarad.

Miért fontos az alapvető kifejezések ismerete?

Természetesen a borok világában igyekszünk objektíven elkülöníteni a jó borokat a rossz boroktól, azonban az igazság az, hogy a finom bor, az teljes mértékben szubjektív. Ha azonban pontosan tudod, mely típusú borok a te világod, bátran választhatsz bármely pincészettől, garantáltan nem fogsz mellélőni.

Ráadásul a rövid kis útmutatónk alapján azt is tudod, milyen jellemzők mentén válassz bort a következő alkalomra.

Jó válogatást kívánunk!