fb-pixel

Jó bort jó pohárból, avagy a tálalás is számít

 

Az alma, a krumpli és a hagyma íze teljesen azonos - ha befogod az orrod és becsukod a szemed, nem tudsz különbséget tenni közöttük. Hogy hogy jön ez a borokhoz? Olvass csak tovább, és megtudod.

A látvány, de legfőképpen az illat ízérzékelésünk szerves része, ezek nélkül az ételek egysíkúbbak, ízetlenebbek lennének. Nincs ez másképpen akkor sem, ha borkóstolásról van szó. Az illatok fontosságáról már írtunk, azonban ahhoz, hogy az illatintenzitás megfelelő legyen, hogy felismerd az egyes borok jellegzetes jegyeit, nem elég, ha kiváló szaglásod van.

Drágább pohárból finomabb a bor?

A válasz igen, és nem. Attól, hogy a pohár gömbölyűbb, nem lesz gömbölyűbb a bor - de ha jópénzért megveszed az elegáns borospoharat, hinni akarod, hogy megérte. Márpedig ízérzékelésünkben az elvárásaink is komoly szerepet játszanak.

Jártál már úgy, hogy megvettél egy csoda szép, piros almát, és már érezted az ízét a szádban jóval azelőtt, hogy megkóstoltad volna? Ugyanez a helyzet a drága borospoharakkal: elképzeled, milyen fantasztikus borokat kóstolhatsz majd belőle, és hacsak nem okoz valamelyik bor hatalmas csalódást, még a legátlagosabb kategória is klasszisokkal finomabbnak tűnik majd.

Ez azonban nem a bor valódi zamata, hanem az elvárásaid hatása.

Nem az ár, a forma a fontos!

Ma már szinte minden nagyobb áruházláncban vehetsz borospoharat, ráadásul a legváltozatosabb kialakításban, szinte fillérekért. Márpedig ha meg akarsz ízlelni egy jó bort, ne a pohár nyűgözzön le, nemigaz?

Ha megfelel bizonyos előfeltételeknek, lényegtelen, hogy milyen áron vetted a borospoharat - a fontos, hogy jól válassz poharat a borhoz, így tökéletes ízélményben lesz részed. Ez azt is jelenti, hogy más típusú pohár kell vörös- és más a fehérborokhoz; de még ezeken belül is megkülönböztetünk pohártípusokat.

Ami általánosságban elmondható, hogy fontos, hogy a pohárnak vágott pereme legyen, mely megkönnyíti a bor bor áramlását, illetve a pohár szára legyen elég hosszú ahhoz, hogy kényelmes meg lehessen fogni, elkerülve azt, hogy a bor felmelegedjen vagy a pohár ujjlenyomatos legyen.

Fehérboros pohárral felfedezheted az üde, gyümölcsös ízeket

A fehérboros poharak általános jellemzője, hogy magasak, körülbelül 20 centiméteresek és relatíve karcsúak. A magas kehely segíti az üde, gyümölcsös illatok előcsalogatását. Ezen belül a két leggyakoribb pohártípus a rizlinges pohár és a chardonnay-s pohár.

A rizlinges, más néven sauvignon blanc-os pohár kelyhe kifejezetten karcsú, ami kiválóan kiemeli a fehérborok gyümölcsös, virágos aromáit. Ahogy a neve is mutatja, a rizlingek, valamint a chenin blanc és a sémilloin kóstolásához ideális választás.

Ezzel szemben a chardonney-s pohár kelyhe sokkal öblösebb, szélesebb, így a bor nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ami segíti a bor gyümölcsösségének, a korty hosszússágának kiemelését, bársonyos textúrájának megízlelését. Nem csak a chardonney-hoz, de a testesebb, fahordóban érlelt fehérborokhoz, valamint rozéborokhoz is ideális választás.

Vörösboros pohár az aromásabb ízekért

Ellentétben a fehérboros poharakkal, a vörösboros poharak kelyhe széles és öblös, magasságuk azonban eltérő lehet. A széles kehely lehetővé teszi, hogy a bor a lehető legnagyobb felületen érintkezzen a levegővel, így kibontakoznak a bor aromáit, a keskenyedő perem pedig irányítja azok áramlását. Két legfőbb típusa a bordeaux-i és a burgundi.

A bordeaux-i borospohár széles kelyhű, azonban magas, hasonló a fehérboros poharakhoz, ám azoknál szélesebb. Ideális választás a testes, magas tanninszintű borokhoz, mint a cabernet sauvignon, a merlot, vagy a shiraz.

A burgundi pohár viszont alacsony, zömök, kifejezetten a közepes testű, gyümölcsös jegyű vörösborokhoz ideális választás, amilyen például a pinot noir.

Ne feledd, a jól megválasztott pohárból ízletesebb lesz a legátlagosabb bor is.


Jó kóstolást kívánunk!