fb-pixel

Így válj borszakértővé 5 lépésben!

Ha már megtanultál bort rendelni és bort kóstolni, ideje a lábmosóból belevetni magad a mély vízbe. Tudnod kell, a legnagyobb sommelier-k is az alapoknál kezdték - ráadásul nem meglepő módon egy igen szórakoztató és élvezetes utazás elé nézel, mely során borok százait kell majd kipróbálnod. Indulhatunk?

1. Szélesítsd a látóköröd!

Az, hogy melyik a kedvenc borod, ízlés dolga. Az azonban, hogy mennyire vagy képes felismerni az egyes borok jellegzetességeit, mint minden más az életben, gyakorlás kérdése. Arról, hogy hogyan kell helyesen bort kóstolni, már írtunk. Eljött a gyakorlat ideje. Ha van lehetőséged, érdemes részt venni borkóstolókon, de akár baráti körben is kísérletezhettek. Fontos, hogy változatos legyen a felhozatal a könnyű fehérboroktól a testes vörösekig - kóstolj tudatosan, próbáld kiérezni a jellegzetes ízeket, azonosítani az illatokat.

Egy ponton, ami mindenkinél változó, eljön majd az "aha élmény". Kibontasz egy üveg bort, ami valamiben különleges lesz számodra, ami igazán új, változatos ízeket jelent, amiből felismered, hogy ez valami más, mint amit eddig ittál. Attól a pillanattól érezni fogod, hogy minden bor egy kicsit más. Az "aha élményhez" nem kell ultradrága bor, a középkategóriások között is akadhat olyan, ami valamiért különleges lesz számodra.

2. A nagy keresés

A különleges élmény hatására könnyen lehet, hogy megszállottan keresni kezded azokat a borokat, amik hasonló élményt nyújtanak. Keresed az új kedvenc borod, az új kedvenc bortermő vidéked. Ez teljesen normális, a kezdők ezen a ponton módszeresen bújják a borcímkéket, keresik azt az "aha élményt" újra és újra. Ez normális, ne aggódj emiatt, inkább lépj a következő pontra!

3. Művelődj!

Van már gyakorlati tapasztalatod, és elkezdtél megbarátkozni az ízekkel, régiókkal, számos bort kóstoltál már, és nem teljesen idegen a borok címkéjének világa. Itt az ideje, hogy teljesen alámerülj. Meg kell ismerkednek a boros szakkifejezésekkel, a szőlőfajtákkal, borkészítési eljárásokkal, az egyes régiókkal, azok jellegzetességeivel. Szóval olvass!

Ha komplex, és olyan könyvbe ruháznál be, ami nem csak egy szép képgyűjtemény, de nem is túlzottan szakmai, olyan köteteket ismerős keresned, mint  az 1971 óta hat kiadást megért A világ boratlasza.

4. Térképezd fel a borokat!

A nehéz, testes vörösborokkal érdemes kezdeni, a legidősebbektől a legfiatalabbakig. Egy könnyed fogyasztású, karakteres Cabernet Sauvignon, vagy épp egy Zinfandel igazán jó választás lehet ebben a szakaszban. Ráadásul az emberek többsége ezek között a borok között találja meg a favoritot, és a későbbiekben is ragaszkodnak a karakteres vörösborokhoz - ezt érdemes fejben tartani, ha nagyobb csoportnak választasz bort.

Ha viszont igazi szakértő akarsz lenni, nem elég a vörösborokat ismernek, így következő lépcsőfok a különleges és komplex borok megismerése. A komplex borok jellegzetességeiről is olvashatsz blogunkban - ezen a ponton fontos, hogy megérezd a legváltozatosabb ízeket, illatokat, a komplex, mégis harmonikus jellegzetességeket. És ehhez ki kell próbálnod a legkomplexebb, legfurcsább borokat.

És ha már telítődtél a komplex ízekkel, ha úgy érzed, túl sok, eljött a szolid, elegáns, könnyed borok ideje. Az elegáns, kiegyensúlyozott, kerek borok harmóniája olyan kiegyensúlyozott, és olyan finoman árnyalt, hogy azt a kezdő borkóstolók ritkán tudják értékelni - de mire idáig jutsz, már nem vagy kezdő, szóval hajrá!

5. Édes és habzóborok újrafelfedezése

Ez az a pont, ahol a kezdet és a vég összeér. A könnyű rózsaszín borok, pezsgők és habzóborok nem maradhatnak ki a kelléktáradból. Mostanra ráadásul meg tudod különböztetni a minőségi bubis termékeket az olcsó kotyvalékoktól, így igazán különleges élmény lesz újrakóstolni ezeket a különlegességeket is.

Ha valódi borszakértővé szeretnél válni, az egy hosszú utazás, ami egyetlen üveg borral kezdődik. Szélesítsd a látóköröd és tedd meg az első lépéseket a borszakértővé válás rögös, ám annál élvezetesebb útján. Az ismerkedéshez örömmel ajánljuk könnyed, őszi gyümölcsös Chardonney-nkat.