fb-pixel

Így rendelnek a nagyok: nyűgözd le vacsorapartnered egy finom borral!

szakerto

Üzleti tárgyalás, család vacsora vagy randi - előbb vagy utóbb mindenkivel megtörténik, hogy egy elegáns étteremben találja magát, ahol csak a borlap 10+ oldal, ráadásul az étlapot kiejthetetlen spanyol, francia, esetleg egzotikusabb ételnevek tarkítják, amikhez képest a Háború és béke könnyű esti olvasmány...

Rendelj, mint egy igazi nagymenő

Teljesen mindegy, milyen élethelyzetben sodródsz be egy ilyen étterembe, egyvalamiben teljesen biztos vagyok: nem akarsz teljesen hülyének tűnni. Nem tehetek semmit az ellen, ha préselt frissítőkendőt önfeledten a szádba tömöd, mint előételt - az étkezési kultúra és etikett az ilyen helyeken tradíciótól függően akár könyvtárnyi tudást is igényelhet.

Ha viszont már a rendelésnél megmutatod, hogy nem vagy te teljesen elveszett, a továbbiakban a megérzéseidre és a környezetedre hagyatkozva talán nehezebben csinálsz hülyét magadból. Ebben pedig tudok segíteni.

Válassz bort a hangulathoz

Az első és legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy ne csak a rendelt ételhez válaszd a bort - bár ez is fontos, tudnod kell, minden bornak üzenete van. Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor vagy rozé kiváló választás az első randin - ám annál furcsább hangulatú egy üzleti vacsorán. Kezded érteni, mire gondolok?

Mérd fel a hangulatot, de határozd meg azt is, milyen hangulatot szeretnél teremteni. A borok, akárcsak az emberek: egyesek könnyedek, játékosak, kacérak, mások komolyak, nehezek, határozottak.

A Zweigelt ideális kellemes borozgatáshoz, mélyenszántó beszélgetésekhez baráti körben, míg az olyan karakteres, földes ízvilágú borok, mint a Cabernet Franc, Bordeaux, Chianti vagy a Mourverdre egy üzleti tárgyalás igazi kísérői lehetnek.

Ha nem vagy elég empatikus, esetleg 2-3 főnél többen vagytok, vagy csak félsz, hogy mellélősz a hangulattal, egy általános trükk: egy karakteres, gyümölcsös vörösbor igazi közönségkedvenc, amivel szinte garantált a siker. Válassz egy Cabernet Sauvignont, Merlot vagy Shirazt. Ha pedig valami különlegességre vágysz, és találsz az itallapon, akkor jöhet egy Zinfandel vagy egy Monastrell.

Tartsd fenn az imázsod

Persze, ha ennyi lenne az egész, ez mindenkinek menne - rendeléssel azonban nem ért véget a feladatod. Ha te adod le a rendelést, a borpincér neked fogja kihozni a bort, ezt a "munkát" már nem bízhatod másra. Mondanám, hogy most jön a neheze, de valójában ha teszem azt 60 borból sikerül gyorsan és határozottan választanod, akkor innen már szinte gyerekjáték lesz.

Amikor a pincér megérkezik, egy bontatlan üveget fog kihozni magával, és azt megmutatja neked. Ellenőrizd, hogy azt hozta-e amit rendeltél. Tényleg. Nem is hinnéd, milyen könnyű összecserélni a hasonló üvegeket - emberek vagyunk, mindenkivel megtörténik. Amellett, hogy elolvasod a címkét, egész nyugodtan érintsd meg könnyedén az üveget, hogy felmérd a hőmérsékletét is. A megfelelően tárolt boroknak, főleg ha egy többéves bort rendeltél, a hőmérséklete szobahőmérséklet alatti kell, hogy legyen. Emellett vess egy pillantást a dugót lezáró fóliára, hogy sértetlen-e.

Vizsgáld meg a dugót

Biztosan te is láttad már, ha más nem, hát filmekben, hogy a borpincér az ilyen elegáns helyeken az asztalra helyezi a dugót. Az ember részben ösztönlény, ezért sokan egyszerűen megszagolják, és ezzel le van tudva a vizsgálta - olyan, mintha tudnák, mit is csinálnak, pedig valójában valószínűleg fogalmuk sincs.

Valójában amikor a dugót vizsgálod, az első és talán legfontosabb lépés a dugó mintázatának vizsgálata: ellenőrizd, hogy ugyanannak a gyártónak a pecsétje szerepel-e rajta, mint a bor címkéjén. Emellett fontos megfigyelni, láthatóak-e szivárgásnyomok a dugón. Önmagában a szivárgás még nem jelenti, hogy a bor amit rendeltünk rossz - de nagyban növekszik annak az esélye.

Természetesen nem hátrány ha meg is illatozzuk a dugót, de ezt a lépést hagyhatjuk a kóstolásra is. Ha mindent rendben találsz, hagyd jóvá a rendelt bort - ekkor a borpincér kitölti a kóstolót. Arról, hogy hogyan kóstolj úgy mint egy profi, korábban már írtunk, cikkünket itt találod.

Ezzel a néhány egyszerű trükkel és egy kis határozottsággal megmutathatod vacsorapartnerednek, hogy téged sem ejtettek a fejedre - és talán elnézi majd neked, ha nem tudod, hogy a Coq au Vin, az kakas, és "kok o ven"-nek ejtik.