fb-pixel

Borvacsorák elmaradhatatlan kísérője: így válassz sajtot!

sajt tál polyák borászat

A sajt és a bor párosításának évezredes hagyománya van, nem véletlenül. A jól megválasztott sajt tökéletes kiegészítője, kísérője lehet bármely bornak - azonban nem mindegy, mit mivel párosítasz! A cél az ízek harmóniája: a jó páros az, ahol nem nyomja el egyik a másikat, intenzitásában, ízvilágában harmonizál, tökéletes egészet alkotva a két íz.

Ehhez összeállítottunk egy rövid útmutatót, amivel te is bármikor megtalálhatod a tökéletes párost a következő vacsorapartihoz.

gomolya sajt tál polyák borászat

Gyümölcsös, könnyed ízvilág kellemes nyári estékre

Egy finom reduktív fehér bor vagy egy könnyed rozé ideális választás a forró nyári estéken is. Ehhez a bortípushoz érdemes szintén könnyedebb, lágyabb ízvillágú, kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat, például egy friss kecskesajtot párosítani.

Különleges ízkavalkád: édes borokhoz karakteres kéksajtok

A természetesen édes borok, amilyenek például a késői szüretelésű borok vagy a legjobb minőségű aszúk, karakteres harmóniát alkotnak a kéksajtokkal. Eltérő, önmagában is karakteres ízviláguk meglepő, mégis emlékezetes párosítás minden alkalomra.

Füstölt sajt tál polyák borászat

Komplex élmények a nagy beszélgetésekhez

Az idősebb, testesebb vörösborok, illetve a természetesen édes, komplex borok igazán karakteresek, mellettük kizárólag az érettebb, illatos sajtok tudnak igazán jól érvényesülni. Ne feledd, minél karakteresebb és komplexebb egy bor, annál erőteljesebb sajtot kell választanod mellé - így biztos, hogy nem nyomja el egyik a másikat.

Egy üdítő nyárvégi találkozás

Legyen szó egy kerti sütögetésről vagy épp egy könnyed baráti borvacsoráról, az üde fehérborokhoz pársított füstölt sajtokkal garantáltan nem foghatsz mellé. A friss, könnyed fehérborok és az intenzív füstös aromák kiválóan kiegészítik egymást, ráadásul ízvilágukat garantáltan mindenki kedvelni fogja, mert szó sincs erős sajtokról vagy nehéz, komplex borokról.

Ne ijedj meg a savasabb boroktól sem!

A savas borokat nem mindenki kedveli, pedig egy jól megválasztott fehérpenészes, zsírosabb sajttal ideálisak minden alkalomra. Sőt, az olyan zsírosabb sajtok mint a brie vagy a camambert kifejezetten olyan borokat igényelnek, amelyeknek a savtartalma képes könnyedén áthatolni a sajton - ellenkező esetben a sajt íze elnyomja a bort.

sajt tál 02 polyák borászat

Néhány tipp, ha továbbra is bizonytalan vagy:

 1. Hasonló intenzitásban gondolkozz!
  Ahogyan korábban is említettük, akkor jó egy párosítás, ha a bor és a sajt intenzitása hasonló. Komplexebb, robosztusabb, magasabb alkoholtartalmú borokhoz kemény, érett, illatos sajt dukál, míg a könnyedebb borokhoz akár a kevésbé érett sajtok is jó választásnak bizonyulhatnak.

 2. Válassz azonos régióból!
  A hasonló mikroklímából származó termékek általában azonos vagy közel azonos hagyományokat követő termelőknél készülnek, ezért általánosságban elmondható, hogy kiválóan kiegészítik egymást.

 3. Pezsgő és könnyed fehérborok is kerülhetnek az asztalra!
  Sokak fejében a bor és sajt párosítás automatikusan testes vörösborokat jelent, pedig a reduktív fehérborok, sőt, egyes pezsgők is kiváló ízélményt adhatnak egy jól megválasztott, ízletes sajttal.

 4. Az univerzális gouda...
  ...vagy bármelyik tehéntej alapú félkemény sajt ideális választás, ha többféle bort vásároltál, és olyan sajtot keresel, amelyik mindegyikhez passzol. Az ementáli vagy a comté például, a goudához hasonlóan a legtöbb testes vörösborral és üde fehérborral egyformán ideális.

Jó válogatást és ízharmóniában gazdag élményeket kívánunk!