Borvacsorák elmaradhatatlan kísérője: így válassz sajtot!
A sajt és a bor párosításának évezredes hagyománya van, nem véletlenül. A jól megválasztott sajt tökéletes kiegészítője, kísérője lehet bármely bornak - azonban nem mindegy, mit mivel párosítasz! A cél az ízek harmóniája: a jó páros az, ahol nem nyomja el egyik a másikat, intenzitásában, ízvilágában harmonizál, tökéletes egészet alkotva a két íz.
Ehhez összeállítottunk egy rövid útmutatót, amivel te is bármikor megtalálhatod a tökéletes párost a következő vacsorapartihoz.
Gyümölcsös, könnyed ízvilág kellemes nyári estékre
Egy finom reduktív fehér bor vagy egy könnyed rozé ideális választás a forró nyári estéken is. Ehhez a bortípushoz érdemes szintén könnyedebb, lágyabb ízvillágú, kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat, például egy friss kecskesajtot párosítani.
Különleges ízkavalkád: édes borokhoz karakteres kéksajtok
A természetesen édes borok, amilyenek például a késői szüretelésű borok vagy a legjobb minőségű aszúk, karakteres harmóniát alkotnak a kéksajtokkal. Eltérő, önmagában is karakteres ízviláguk meglepő, mégis emlékezetes párosítás minden alkalomra.
Komplex élmények a nagy beszélgetésekhez
Az idősebb, testesebb vörösborok, illetve a természetesen édes, komplex borok igazán karakteresek, mellettük kizárólag az érettebb, illatos sajtok tudnak igazán jól érvényesülni. Ne feledd, minél karakteresebb és komplexebb egy bor, annál erőteljesebb sajtot kell választanod mellé - így biztos, hogy nem nyomja el egyik a másikat.
Egy üdítő nyárvégi találkozás
Legyen szó egy kerti sütögetésről vagy épp egy könnyed baráti borvacsoráról, az üde fehérborokhoz pársított füstölt sajtokkal garantáltan nem foghatsz mellé. A friss, könnyed fehérborok és az intenzív füstös aromák kiválóan kiegészítik egymást, ráadásul ízvilágukat garantáltan mindenki kedvelni fogja, mert szó sincs erős sajtokról vagy nehéz, komplex borokról.
Ne ijedj meg a savasabb boroktól sem!
A savas borokat nem mindenki kedveli, pedig egy jól megválasztott fehérpenészes, zsírosabb sajttal ideálisak minden alkalomra. Sőt, az olyan zsírosabb sajtok mint a brie vagy a camambert kifejezetten olyan borokat igényelnek, amelyeknek a savtartalma képes könnyedén áthatolni a sajton - ellenkező esetben a sajt íze elnyomja a bort.
Néhány tipp, ha továbbra is bizonytalan vagy:
-
Hasonló intenzitásban gondolkozz!
Ahogyan korábban is említettük, akkor jó egy párosítás, ha a bor és a sajt intenzitása hasonló. Komplexebb, robosztusabb, magasabb alkoholtartalmú borokhoz kemény, érett, illatos sajt dukál, míg a könnyedebb borokhoz akár a kevésbé érett sajtok is jó választásnak bizonyulhatnak. -
Válassz azonos régióból!
A hasonló mikroklímából származó termékek általában azonos vagy közel azonos hagyományokat követő termelőknél készülnek, ezért általánosságban elmondható, hogy kiválóan kiegészítik egymást. -
Pezsgő és könnyed fehérborok is kerülhetnek az asztalra!
Sokak fejében a bor és sajt párosítás automatikusan testes vörösborokat jelent, pedig a reduktív fehérborok, sőt, egyes pezsgők is kiváló ízélményt adhatnak egy jól megválasztott, ízletes sajttal. -
Az univerzális gouda...
...vagy bármelyik tehéntej alapú félkemény sajt ideális választás, ha többféle bort vásároltál, és olyan sajtot keresel, amelyik mindegyikhez passzol. Az ementáli vagy a comté például, a goudához hasonlóan a legtöbb testes vörösborral és üde fehérborral egyformán ideális.
Jó válogatást és ízharmóniában gazdag élményeket kívánunk!