fb-pixel

A szépen öregedő borok 4 jellemzője, avagy mit érdemes különleges alkalmakra őrizgetni

A korral nemesedik - mondják a karakteres férfiakra és a jó borokra. Ez a kijelentés azonban nem igaz minden borra, sőt, a jó borok közül sem mindegyiknek tesz feltétlenül jót az idő. Ráadásul érdekes adalék, de nem elfelejtendő, ha egy bor 12 év érlelés után éri el tökéletes harmóniáját, a kezdeti években valószínűsíthetően nem lesz kifejezetten ízletes.

Mielőtt tehát elsüllyeszted a pincébe a kedvenc borodat, hogy legyen belőle 10 év múlva is, vedd figyelembe az alábbi jellemzőket - mert bizony vannak borok, amelyek fiatalon ízletesebbek. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő palackozás, tárolás is szükséges hozzá, de most erre nem térünk ki.

Következzenek azok a jellegzetességek, melyek alapján biztosan tudhatod, hogy a bor egy évtized múlva új arcát mutatja majd - egy harmonikus, érett, ízletes arcát.

A bor savassága

Minél savasabb egy bor, annál tovább eláll. Ez alapvetően tényleg ilyen egyszerű. Az alacsony savtartalmú borok sokkal rövidebb ideig őrzik meg harmóniájukat, míg a magasabb savtartalmú borok az évek során lassan elveszítik savasságukat, kiegyenlítődnek, ízei harmóniába kerülnek, és megfelelő tárolás mellett akár évtizedekig is elállhatnak.

Tanninok

Azt mostanra talán tudod, mik azok a tanninok, de ha még nem, itt olvashatsz róluk részletesebben. A tanninok a borkészítési folyamat során természetes úton kerülnek a vörösborba elsősorban a szőlőből, másodsorban a tölgyfahordós érlelés során. A magasabb csersavtartalmú borok alkalmasak a sokéves érlelésre, abban az esetben ha a tannintartalmuk megfelelően kiegyensúlyozott.

A tanninok egyensúlya azt jelenti, hogy  kiegyensúlyozott a "szőlő-tanninok" valamint a "fa-tanninok", azaz a tölgyfahordós érlelésből származó tanninok aránya a vörösborban. Bár tény, hogy a tanninok segítik a bor megfelelő érését, de csak akkor, ha kiegyensúlyozott az arányuk - ennek hiányában a bor idővel rosszabbá is válhat, mint fiatalon.

Megjegyzendő, hogy a fehérboroknak nincs szükségük tanninokra a hosszú élethez.

Alkoholszint

A nem erősített, magas alkoholtartalmú borokban az alkohol illékony, így az ilyen borok idővel inkább ecetre emlékeztetnek, mint borra. A nem dúsított, szépen öregedő borokról általánosságban elmondható, hogy alacsony az alkoholtartalmuk - ezért ha a borgyűjteményedbe keresel sokáig eltartható bort, érdemes olyat találni, aminek az alkoholszintje 13,5% alatt van. Persze vannak kivételek, de a legtöbb nem dúsított fehér és száraz vörös borra igaz ez.

De tény az is, hogy annak ellenére a magas alkoholtartalom jellemzően tönkreteszi a borokat, mégis a legszebben öregedő, leghosszabb életű vörösborok a magas, akár 17-20%-os alkoholtartalommal bíró erősített borok közül kerülnek ki.

Cukortartalom

Talán a száraz vörösborok népszerűségének köszönhető, hogy a száraz borok érlelése sokkal népszerűbb sport, mint az édes boroké - ezért a cukortartalomról általában nem esik szó. Pedig az igazság az, hogy  az édes vörösborok a leghosszabb életű borok, mint például a portói vagy a rizling.

Tudnod kell, a borok nagyjából 99%-a nem alkalmas az érlelésre, és maximum pár évig érdemes tárolni őket, vagy annyit sem. Ez nem jelenti, hogy az adott bor rossz, vagy gyenge minőségű - csak azt, hogy a fénykorát a korai éveiben éri el, és utána csak rosszabb lesz. Viszont a fiatalabb borok között is találni igazi különlegességeket és ínyencségeket.

Kellemes válogatást!