Így koccints borral: te vajon jól csinálod?

Koccintani mindenki tud. Ez tény. Borospohárral koccintani, pontosabban borospohárral jól koccintani azonban igazi művészet. Nem, nem viccelek, bármilyen nevetségesen is hangzik. Koccintási etikett ugyan nem létezik - pedig kellene. Hogy miért? Olvass tovább, és megtudod. Bővebben

Kis borhatározó 3. rész: az asztali bortól a bikavérig

Ha azt mondom Olaszrizling, Chardonnay vagy épp Kadarka, még a kezdő borivók is minimum sejtik, hogy ezek szőlőfajták, melyekből azonos nevű borok készülnek. A két vagy több bor házasításából született cuvée-k, illetve azok ismertebb változatai azonban ugyanolyan értéket és minőséget hordozhatnak - ideje tehát megismerkedni velük. Bővebben

Kis borhatározó 2. rész: hibás bor vs. évszázados bor

Egy igazán jó bornak nem feltétlenül kell 10, 20 vagy akár 50 évesnek lennie. Másrészt vannak borok, amik éppen hogy többéves érlelés után érik el a megfelelő harmóniát és kiegyensúlyozottságot. Ha azonban mélyebben belemerülsz a borok világába, találkozni fogsz olyan fogalmakkal, kifejezésekkel, melyek értelmezése nagymértékben segít eldönteni, hogy azt az üveg bort most nyisd ki, vagy majd tíz év múlva. Bővebben

A szépen öregedő borok 4 jellemzője, avagy mit érdemes különleges alkalmakra őrizgetni

A korral nemesedik - mondják a karakteres férfiakra és a jó borokra. Ez a kijelentés azonban nem igaz minden borra, sőt, a jó borok közül sem mindegyiknek tesz feltétlenül jót az idő. Ráadásul érdekes adalék, de nem elfelejtendő, ha egy bor 12 év érlelés után éri el tökéletes harmóniáját, a kezdeti években valószínűsíthetően nem lesz kifejezetten ízletes. Bővebben

Így válj borszakértővé 5 lépésben!

Ha már megtanultál bort rendelni és bort kóstolni, ideje a lábmosóból belevetni magad a mély vízbe. Tudnod kell, a legnagyobb sommelier-k is az alapoknál kezdték - ráadásul nem meglepő módon egy igen szórakoztató és élvezetes utazás elé nézel, mely során borok százait kell majd kipróbálnod. Indulhatunk? Bővebben

Így rendelnek a nagyok: nyűgözd le vacsorapartnered egy finom borral!

Üzleti tárgyalás, család vacsora vagy randi - előbb vagy utóbb mindenkivel megtörténik, hogy egy elegáns étteremben találja magát, ahol csak a borlap 10+ oldal, ráadásul az étlapot kiejthetetlen spanyol, francia, esetleg egzotikusabb ételnevek tarkítják, amikhez képest a Háború és béke könnyű esti olvasmány? Bővebben

Tudatos borfogyasztó: így viselkedj egy borkóstolón!

A borfogyasztás kultúrájának évezredes hagyománya van - létezik úgynevezett bor etikett, ami pontosan meghatározza nem csak azt, hogy milyen ételhez milyen bor dukál, de azt is, miben, milyen módon kell felszolgálni, és hogyan illik a bort fogyasztani. Bővebben

Borvacsorák elmaradhatatlan kísérője: így válassz sajtot!

A sajt és a bor párosításának évezredes hagyománya van, nem véletlenül. A jól megválasztott sajt tökéletes kiegészítője, kísérője lehet bármely bornak - azonban nem mindegy, mit mivel párosítasz! A cél az ízek harmóniája: a jó páros az, ahol nem nyomja el egyik a másikat, intenzitásában, ízvilágában harmonizál, tökéletes egészet alkotva a két íz. Bővebben

Kis borhatározó 1. rész: mik azok a tanninok és milyen a gömbölyű bor?

Ahhoz, hogy kedveld a jó borokat, nem kell neked is borszakértővé válnod. Ahhoz azonban, hogy tudd, mit várhatsz egy palack bortól, hasznos, ha érted, mi áll a címkén. A mélyvörös szín vagy az erdei gyümölcsös íz senkinek nem okoz fejtörést, de mit is jelentenek a lekerekedett savak, vagy ha egy bor ?korty hossza? közepes? Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kifejezéseket, hogy a jövőben te is ügyesebben igazodj el a borok címkéi között, és tudatosabban válogathass. Bővebben

XIX. Miklós-napi Országos Rosé Borverseny

2017 decemberében ismét megrendezésre került a XIX. Miklós-napi Országos Rosé Borverseny. A Polyák borászat is részt vett a versengésben ahol a beküldött 4 mintából 2 arany és 2 ezüst érem született. Bővebben

2016-s Duna Borrégió Borverseny

A 2016-os Duna Borrégió Borversenyen ismét csodás elismerésekben részesültek boraink és borászaink munkássága. A Cabernet Sauvignon rozénk és Merlot rozénk aranyérmet, a Királyleánykánk és Olaszrizlingünk pedig ezüstérmet kaptak! Bővebben